دهکده روابط بین الملل دهکده روابط بین الملل

 
دهکده روابط بین الملل
 
 
منوی اصلی
صفحه نخـــــست
چــــاپ صفــــحه
خـــانه كردن وب
ذخـــــیره صفحه
پـست الکترونیک
بایگـــانی مطالب
در باره ی ما
 

بادرود بر کاربرمحترم هدف از ارائه مطالب این وبلاگ فقط درجهت شناختن بهتر فضای روابط بین الملل ومفاهیم مربوطه به آن است وبه هیچ عنوان به حزب یا گروهی هیچ تعلقی ندارد ونخواهد داشت. با سپاس -نیکنام
موضاعات
سخنی با شما خاورمیانه خلیج فارس مقالات سیاسی یک هفته باخبر سازمانهای بین المللی برگه هایی از تاریخ شخصیتهای بین المللی اندیشه سیاسی امنیت در روابط بین الملل کتابخانه پیمانهای بین المللی انرژی
پیوند وبلاگ
ردیاب خودرو

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان POWER PLAY و آدرس powerplay.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.






 

فال حافظ

جوک و اس ام اس

قالب های نازترین

زیباترین سایت ایرانی

جدید ترین سایت عکس

نازترین عکسهای ایرانی


آرشیو ماهیانه
بهمن 1391
دی 1391
شهريور 1391
مرداد 1391
تير 1391
خرداد 1391
ارديبهشت 1391
فروردين 1391
نویسندگان
نویسندگان
پیوند وبلاگ
مرکز آموزش و پژوهش های بین المللی وزارت امور خارجه
یو . اس . کلوزآپ
مرکز مطالعاتی رند
وبلاگ دکتر پیروز مجتهدزاده
مرکز مطالعاتی و نظرسنجی پیو
موسسه مطالعاتی اسپن
موسسه بروکینگز
چشم انداز توسعه وامنیت
Barry Buzan
JOHN .MEARSHEIMER
Francis Fukuyama
FOREIGN AFFAIRS
Joseph Nye
بررسی استراتژیک
موسسه ابرار معاصر
انجمن ژئوپلیتیک ایران
پورتال جامع سیاسی
وبلاگ تخصصی سیاسی
پزوهشگاه مطالعات راهبردی
دانشکده روابط بین الملل
henry kissinger
وبلاگ دکتر مجید تفرشی
وبلاگ دکتر مجید استوار
سازمان ملل متحد
سازمان کشورهای صادر کننده نفت(اوپک)
دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت
وزارت امور خارجه
مركز مطالعات عالي بين الملل
باشگاه انديشه
مركز پژوهش هاي علمي ومطالعات استراتژيك خاورميانه
کتابخانه دید
موسسه مطالعات ايران واوراسيا
پايگاه تخصصي سياست بين الملل
كتابخانه الكترونيكي وزارت امور خارجه
مرجع تخصصي علوم سياسي و روابط بين الملل
پرتال جامع علوم انساني
دفتر مطالعات سياسي وزارت امور خارجه
مرکز مطالعات استراتژیک
ایران دیپلماتیک
دیپلماسی ایرانی
حمل ماینر از چین به ایران
حمل از چین
بوق دوچرخه
یکانسر
آی کیو مگ
ریحون مگ

:: تمام پیوندها ::
 
طراح قالب و کد های جاوا...

كاربران آنلاين: نفر
تعداد بازديدها:
RSS

طراح قالب و کد های جاوا...

Www.LoxBlog.Com

کد های وجاوا :

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 207
بازدید دیروز : 33
بازدید هفته : 246
بازدید ماه : 249
بازدید کل : 250344
تعداد مطالب : 479
تعداد نظرات : 5
تعداد آنلاین : 1

تماشا

پان عربیسم:از اوج تا سقوط
پان عربیسم:از اوج تا سقوط/ <a href=http://fa.merc.ir/Default.aspx?tabid=233>حسین دهشیار</a>

پان عربیسم:از اوج تا سقوط



رهبران عرب متوجه شدند که برای ایجاد یک ساختار متمرکز قدرت ملی و بدست آوردن توانایی در بسیج مردم بایستی به یک هویت فرا جغرافیایی متوسل شوند. از این مقطع زمانی است که هویت "پان عربیسم" در سر لوحه دستور کار رهبران عرب قرار گرفت.



درهم فروریزی امپراطوری عثمانی و پایان جنگ اول دولت های استعماری انگلستان و فرانسه را در موقعیتی قرار داد که بلامنازع در سرزمین های عربی حضور یابند. استان های امپراطوری عثمانی در گستره خاورمیانه به شکل های متفاوت به زیر کنترل این دو قدرت اروپایی درآمدند. با وجود اینکه دولت انگلستان به رهبران سنتی عرب در چارچوب قراردادهای منعقد شده قول استقلال سرزمین های رها شده از قید دولت عثمانی و ترتیبات جدید جغرافیایی را داده بود ولیکن در عمل به طور مستقیم و یا بر اساس مجوزهای سازمان ملل به اعمال قدرت و تحقق سیاستهای خود پرداخت. این واقعیات، تاثیر بسیار منفی در میان رهبران ملی گرای عرب و مردم عادی بجای گذاشت. این رهبران و مردم بطور کلی مطرح شدن به عنوان بخشی از امپراطوری عثمانی را طبیعی فرض می کردند چرا که از نظر کلیت اجتماعی، رهبران عثمانی در قالب خلفای اسلامی جلوه گری می کردند. به همین روی گرایش های اسلام گرا همسو با نیات و خواستهای رهبران امپراطوری حرکت می کردند. بدنبال گسترش حضور و نفوذ بازیگران اروپایی رهبران و مردم در جوامع عربی بطور ملموس استشمار و انقیاد را تجربه کردند. به ضرورت این واقعیت بود که احساسات ضد اروپایی نضج گرفت و به نمادی بسیج کننده تبدیل شد.

پرواضح است که در آن هنگام نشان کمی از هویت ملی در سرزمین های عربی وجود داشت چرا که تجربه تاریخی استقلال و حضور دولت-ملت بسیار کم رنگ و نامحسوس بود. هویت اسلامی آن زمان هم ظرفیت لازم از نقطه نظر روانی برای بسیج عمومی بر علیه نیروهای استعمارگر را فاقد بود. در طول دهه ها و سده ها گرایش های اسلام گرا مشروعیت حضور رهبران عثمانی به دلیل گرایش های اسلامی و اعتقاد به خلافت اسلامی بود و به همین روی بدنبال سقوط امپراطوری عثمانی آنان نیز به ضرورت به حاشیه رانده شده بودند. نمادهایی که گرایش های اسلام گرا تائید کرده و چارچوب هایی که آنان محترم شمرده بودند و رهبرانی که از نظر آنان وجاهت و مشروعیت ارزشی برای حضور و رهبری داشتند دیگر بهره ای از تجلی بیرونی  نداشتند. بربستر این واقعیات بود که توانمندی ساختاری و اعتبار ارزشی محدود در گرایش های مذهبی توان آن را نداشت که به نماد ضد استعماری تبدیل شود. نبود هویت ملی، ماهیت حاشیه ای هویت اسلامی به ضرورت، رهبران عرب را به سوی هویت عربی سوق داد تا آن را به عنوان یک چارچوب برای مقابله با استعمارگران اروپایی مبنای برنامه ریزی برای تحقق استقلال و دولت سازی قرار دهند. اینچنین است که به دنبال ناامیدی رهبران سنتی عرب از نتایج کنفرانس "ورسای" و پایان دو دهه بحرانی اول قرن بیستم توسل به هویت عربی در دستور کار قرار گرفت.

به جهت فقدان وابستگی های ملی و کمی حس ملی گرایی که نبود مرزهای مشخص مبتنی بر ویژگی های همسان زبانی، قبیله ای و فرقه ای از مهمترین علل آن محسوب می شوند، رهبران عرب متوجه شدند که برای ایجاد یک ساختار متمرکز قدرت ملی و بدست آوردن توانایی در بسیج مردم گریزی جز این نیست که به یک هویت فرا سرزمینی و فرا جغرافیایی متوسل شوند. از این مقطع زمانی است که هویت "پان عربیسم" و به عبارت دیگر ملی گرایی عرب در سر لوحه دستور کار رهبران عرب قرار گرفت. آنان متوجه بودند که از نظر دسترسی به توانائیهای نظامی، منابع اقتصادی و ساختارهای بوردکراتیک تنها می توانند حداقل ها را به صحنه آورند. برای جبران این کاستی ها و ضعف های سخت افزاری گریزی جز این نبود که از طریق متوسل شدن به مولفه ارزشی "عرب بودن" حضور در قدرت را در وهله اول امکان پذیر و در مرحله بعدی تداوم ببخشند. سوار شدن برگرده ملی گرایی عرب رهبران اکثر کشورهای تازه استقلال یافته خاورمیانه و یا رهبران به قدرت رسیده غیر سنتی را که اکثراً نظامی بودند از این امکان برخوردار کرد که از یک سو حاکمیت خود را در داخل مشروعیت و اعتبار ببخشند و از سویی دیگر این فرصت را نیز یافتند که ادعای رهبری جهان عرب را در صورت اراده و میل به صحنه آورند.

 هویت عربیسم به هویت غالب در کشورهای عربی تبدیل شد و ملی گرایی و اسلام گرایی به طور کلی به حاشیه رانده شدند. رهبران به قدرت رسیده در جهان عرب و یا اکثر رهبران سنتی متوجه شدند که با توجه به تجربه استعمار بازیگران اروپایی که شاید برجسته ترین جلوه آن حوادث کانال سوئز در 1956 باشد و ناتوانی در ایجاد یک دولت مردم محور و ساختارهای بوردکراتیک کارآمد، منطقی ترین و موجه ترین وسیله برای حفظ و تداوم قدرت سیاسی همانا تکیه به هویت پان عربیسم می باشد. به همین روی است که ارزش فرا سرزمینی عرب گرایی خیابانهای عرب را به لرزه درآورد و رژیم های سنتی عرب را به شدت در برابر تمدید رهبران پان عرب آسیب پذیر ساخت. رهبرانی که خیابانهای عرب را برای دهه های متمادی در اختیار داشته و در طول آن دوران دو قطبی تاثیرگذارترین بازیگران در صحنه خاورمیانه بودند، همگی کسوت پان عربیسم را بر تن داشتند. کسوتی که امروزه در عصر نظام تک قطبی با پدیداری، اسلامگرایی از یکسو به پایان رسیدن دوره پان عربیسم از سوی آمریکا و کشورهای سنتی عرب به تحقیر گرفته شده است.

حسین دهشیار



نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:






آخرین مطالب ...
» پنج راه حل سوزان مالونی به اوباما برای تعامل با ایران
» سوریه نقطه عطف سیاست خارجی اتحادیه اروپا
» اوباما و محدودیت‌های فروش سلاح
» قدرت مانور کره شمالی
» بحران اقتصادی جهان و افزایش فروش تسلیحات
» روسیه بازیگر مسلط در بازار تسلیحات هند
» آسیاگرایی آمریکا و تحدید چین
» ائتلاف ها در جهان تک قطبی
» غرب و چرخش معنادار در روش مواجهه با بحران سوریه
» نقش یهودیان در انتخابات ریاست‌جمهوری در آمریکا: پول یا رای؟
» اصول مندرج در اجلاس سران جنبش عدم تعهد
» معامله در واشنگتن
» ناآرامی‌ها در صحرای سینا؛ ابعاد و پیامدها
» شکل‌گیری مثلث منطقه‌ای ترکیه ـ عربستان ـ مصر
» بیم و امیدهای دموکراسی لیبی
» جنگ فرقه‌ای ـ درد زایمان خاورمیانه جدید
» راهبرد و دیدگاه جنبش عدم تعهد و ایران نسبت به یکدیگر
» امریکای لاتین؛ بازگشت سناریوهای کهنه با چهره جدید
» اندیشکده بروکینگز: بازگشت عربی القاعده و بهره‌وری از ایجاد هرج و مرج
» تقویت نیروهای اطلاعاتی آمریکا در افغانستان

Home | FeedBack

Copyright © 2008 LoxBlog.Com . All Rights Reserved. Translation Www.NazTarin.Com